Korgmakare

20150913_131815

Spara

Korgtillverkning i Hemsjö

Korgarna förekom i många olika storlekar. 100-liter, 50-liter, 30-liter, låga, vida modeller som användes till trädgårdskorgar. Även 200-liter lär ha tillverkats. Dessa användes i gruvorna.

Korgtillverkningen tog fart med järnvägens utbyggnad. Man hade ett stort behov av kolkorgar till ångloken. Det var 50-ligerskorgen, som kallades järnvägskorgen. De gårdar som inte gjorde korgar är lätträknade. Uppköparna var många. Det var både de som ägde gårdar, var lanthandlare och andra.

Bröderna Hjalmar och Erik Svensson, söner till Sven Andersson i Åsen, berättar att fadern var bland dem som levererade korgar till Statens järnvägar och till de enskilda järnvägarna. Han inriktade sig på att göra korgarna så slitstarka som möjligt. Det berättas att Sven Andersson var i Göteborg för att visa upp en provkorg för SJ:s uppköpare. Samtidigt med honom var där också en smålänning med ett prov. Båda korgarena var fina och välgjorda, så uppköparen var tveksam vem som skulle få leveransen.

Då frågade Sven om han fick göra ett prov med de båda korgarna. Jodå, det fick han. Först då en hård spark i den egna korgens botten, som håll för den hårda behandlingen, så en lika hård spark i den andra. Det gick hål rakt igenom. Att hemsjökorgen höll berodde på att den var förstärkt med järntråd. Sven på Åsen lär vara först med detta. Tråden gjorde säkert korgen många gånger mera hållbar. Hemsjökorgarna blev välkända.

Man lägger märke till i Hemsjö att de flesta gårdarna har lillstuga. Den utgjorde verkstad för korgtillverkningen och kallades korgastuva.

Åren kring 1930 var priserna dåliga. Då betalades för 100-litare 1:40 och för 50-litare 80 öre. Riset kostade 4 öre/kg och det gick åt 4-5 kg till en 100-litare. Man tjänade alltså ca 1:20 på en 100-liters korg som tog flera timmar att göra. Var man duktig och snabb kunde man kanske hinna med att göra ca tre 100-literskorgar per dag.

I mitten av 60-talet, då korgslöjden i Hemsjö sjöng på sista versen betalades för en 100-t 10kr och för 50-l 6 kr. Då kostade enriset 25 öre/kg.