Årsberättelse 2018

Styrelsen för Hemsjö hembygdsförening får härmed avge följande årsberättelse.

Årsmöte hölls söndagen den 11 mars 2018, med val av styrelse och funktionärer.

Till ord­förande valdes Stina Risne. Övriga styrelsemedlemmar: Ulf Bergqvist, Maja Dahl, Bert Lindgren, Ingrid Ohlson, Gunn Pennings, Eva Hultquist och Leif Essefjord. Ersättare: Bodil Hildenwall, Lars Samuelsson och Sven Samuelsson

Revisorer: Ann-Christin Åsberg och Marianne Ohlson samt ersättare Monika Granat och Ulrika Larsson.

Stugkommitté: Bert Lindgren (sammankallande), Leif Johansson, Gunn Pennings, Sven Samuelsson, Ulf Samuelsson, Alf Svensson, Roger Karlsson, Göran Andreasson och Per Ekelund

Festkommitté: Eva Hedgren, Inger Andersson, Maja Dahl, Britt Johansson, Ritva Svensson, Bodil Hildenwall, Margareta Nord, Gunnel Ernst och Irene Kaersgaard

Valberedning: Gillis Karlsson, Ulf Samuelsson och Rune Hultquist.

Studieledare: Stina Risne

Lotteriansvariga: Gunn Pennings och Ing-Britt Gustafsson

Föreningen har aktivt arbetat med att ge ett mångsidigt och varierat utbud för olika åldrar i fråga om kulturarrangemang, kurser och andra aktiviteter, vilka är öppna för alla som vill vara med. Föreningen hade vid årsskiftet 440 medlemmar,

Året inleddes med en grötfest den 14 januari.

Bygdespelet ”Vi sålde våra hemman”, text o regi av Ingrid Ohlson, visades i Hemsjö församlingshem 28/1 med medverkande från hembygdsföreningen och Hemsjökören. Efteråt serverades kaffe m. dopp.

Under sportlovsveckan besöktes Hea av skolledi­ga barn vid två tillfällen. Både på vår- och höstterminen hade Hea besök av skol­klas­ser, som fick fråga om och fick en glimt av hur livet på landet tedde sig när Hemsjö var en ren jordbruksbygd. Informationen från föreningen hade då delats upp i olika stationer för att på ett begripligt sätt visa vår kunskap och våra samlingar. Det har också hållits öppet hus för andra intresserade.

Arbetet med torpinventeringen pågår fortfarande.

Cafékvällar anordnades vid två tillfällen under våren, och dessutom en torpvandring.

Vid cafékvällen den 21 feb. visades filmen ”Ett år med arbetshäst från Ryasjö” av Lars Lindeberg

På cafékvällen 28 mars berättade Ingemar Zachrisson om sin nya bok ”År med får”

Valborgsmässoafton firades traditionsenligt med vårsånger av Hemsjökören och vårtal, i år, av körmedlemmen i Hemsjökören, Rolf Hedberg. Som avslutning tändes valborgsmässoelden.

Lördagen den 5 maj var det torpvandring till Ljungdals soldattorp. Vandringen startade vid Hulskog i härligt vårväder, och efter en skön vandring, mestadels uppför, var man framme vid torpet.

På Kristi Himmelsfärdsdagen 10/5 kl. 6.00 samlades några tappra medlemmar, i Ryd, för en vandring till en vacker plats för att fira gökotta.

Måndag den 21 maj var det dags för årets medlemsresa, arrangerad av Stig Lindberg och Ulf Bergqvist. Denna gång gick resan till Halland. Första stoppet gjordes vid Limabacka museum tillhörande Värö/Stråvalla hembygdsförening. Föreningens ordf. presenterade verksamheten och sedan fick man möjlighet att titta på den stora mängden föremål i samlingarna. Förmiddagskaffet serverades också innan färden gick vidare.

Bussen tog därefter resenärerna till Varbergs kusthotell vid Apelviken, där de kunde njuta av soppa, salladsbuffé, olika varmrätter, dessert och kaffe och dessutom havsutsikt.

Ett besök hos konstnären Lena Petersson, ”Konsthantverk i Tvååker”, var nästa programpunkt. Konstnären berättade om sitt arbete, dels målning och dels musik. Hon medverkar bl.a. i Falkenbergsrevyn och gav ett litet smakprov på hur det kunde låta. Här hade man också möjlighet till inköp av Lena Peterssons konst.

Berte museum i Slöinge, med utställningen ”Livet på landet”, var nästa anhalt på resan. Där fick man information om hur och varför detta museum hade startat innan man på egen hand kunde gå runt och titta på samlingarna, som fanns i två plan.

Innan återfärden mot Hemsjö serverades eftermiddagskaffe på museet.

Det var ett belåtet gäng, som återkom till Hemsjö, efter ännu en lyckad resa arrangerad av Ulf Bergqvist och Stig Lindberg.

En nyhet för 2018 var loppisen som ägde rum på Hea 9/6. Alla saker var skänkta och behållningen tillföll hembygdsföreningen.

Midsommarafton genomfördes som vanligt med blomstersmyckning, bindning av kransar samt resning av maj­stången. Folk strömmade till och ett stort antal barn och vuxna deltog i dansen kring stången under ledning av Dan ”Banan” Karlsson. Alingsås folkdanslag hade uppvisning, och firandet avslutades med en andakt.

Höstens aktiviteter inleddes den 2/9 med Hembygdsdag. Där visades en utställning med olika korgar, växter från ett gammalt herbarium visades också och man kunde få se hur det gick till att spinna garn av fårull. Det fanns varor med hemsjöanknytning t.ex. fårskinn, garn, grönsaker, honung och bröd m.m. och möjlighet att köpa lotter med brödkake- och kakvinster. Dessutom kunde man få se vallhundsuppvisning och alpackor. God, hemlagad grönsakssoppa och äpplekaka med vaniljsås kunde man också få njuta av.

Under hösten hade föreningen två cafékvällar, och en vandring.

Vandringen 15/9 startade vid transformatorn vid Ömmern i Lövhult och gick på fina stigar och skogsvägar ner till Tollered. Ledare för vandringen var Lennart Johansson och Eva-Britta Lovell.

Vid den första cafékvällen 19/9 berättade Lars-Erik Karlsson, ordf. i Skallsjö hembygdsförening, om Tollered från istiden och fram till nutid.

Vid den andra cafékvällen, 24 oktober, berättade Ewald Johnsson från Ödenäs hembygdsförening, och Kersti Ingeborn, om Ödenäs och om torp och torpare i Ödenäs, som Kersti Ingeborns nyutkomna bok handlar om.

Studieverksamheten har fortsatt. Stina har lett en cirkel: Spinna ull på slända eller spinnrock. Ingrid Ohlson har under våren lett en kurs Lär känna din hembygd och Lennart Nilsson hade en studiecirkel om Hemsjös närmaste gränsbygder och under hösten ledde Ingrid en fortsättningskurs Lär känna din hembygd. Föreningen har under året sam­arbetat med Studieförbundet Vuxenskolan, Svenska Kyrkan och skolor och förskolor i Hemsjö.

Söndagen den 18 november var det julmarknad på Hea med ett antal lokala hantverkare som hade försäljning av sina alster.

Lördagen den 1 december var det julpyssel för alla åldrar bl.a. med ljusstöpning, täljning, bindning av enekransar, ull-och småpyssel

Hembygdsföreningens styrelse har haft 9 protokollförda möten, och ett stormöte och det har varit 22 tisdags­träffar. Några av styrelsens medlemmar har under året deltagit i Västergötlands hembygdsförbunds årsmöte, deltagit i kurser och i möten, som har anordnats för hembygdsföreningar och likn. i Alingsåsområdet.

Under året har hembygdsgården hyrts ut till privata fester och till olika föreningar. Arbetet med daglig tillsyn och uthyrning har på ett utmärkt sätt skötts av Gunn Pennings.

Bygget av ett magasin för hembygdsföreningens samlingar påbörjades under hösten och det beräknas vara klart i augusti 2019.

Till alla som på olika sätt bidragit med arbete, gåvor, lottköp och besök på Hea, vill styrelsen framföra sitt varma tack. Vi ser fram mot ett nytt verksamhetsår, då vi firar 50 år som förening, med många olika aktiviteter och vi hoppas nu, på ännu fler besökare till vår fina hembygdsgård.

Hemsjö i januari 2019 Styrelsen