Årsberättelse 2015

Hemsjö hembygdsförenings årsberättelse 2015
Styrelsen för Hemsjö hembygdsförening får härmed avge följande årsberättelse.
Årsmöte hölls söndagen den 21 mars 2015, med val av styrelse och funktionärer.
Till ordförande valdes Stina Risne. Övriga styrelsemedlemmar har varit Ulf Bergqvist, Maja Dahl, Bert Lindgren, Ingrid Ohlson, Gunn Pennings, och Owe Svensson och ersättare Leif Essefjord, Gun Aronsson, Linda Fridén Ohlson, Carola Veltman och Eva Hultquist (nyval) Revisorer: Ann-Christin Åsberg och Marianne Ohlson samt ersättare Monika Granat och Ulrika Larsson.
Stugkommitté: Bert Lindgren (sammankallande), Gilbert Bengtsson, Leif Johansson, Gunn Pennings, Sven Samuelsson, Ulf Samuelsson, Ingvar Schilberg, Alf Svensson och Owe Svensson. Festkommitté: Eva Hedgren (sammankallande), Inger Andersson, Maja Dahl, Ulla Ericsson, Zoila Hjelm, Britt Johansson, Ritva Svensson och Carola Veltman. Valberedning: Ritva Svensson (sammankallande), Gillis Karlsson, Ulf Samuelsson och Rune Hultqvist.
Studieledare: Stina Risne

Föreningen har aktivt arbetat med att ge ett mångsidigt och varierat utbud för olika åldrar i fråga om kulturarrangemang, kurser och andra aktiviteter, vilka är öppna för alla som vill vara med. Föreningen hade vid årsskiftet 446 medlemmar,

Året inleddes med en grötfest den 11 januari. Under sportlovsveckan besöktes Hea av skollediga barn vid två tillfällen. Både på vår- och höstterminen hade Hea även besök av skolklasser, som fick fråga om och fick en glimt av hur livet på landet tedde sig när Hemsjö var en ren jordbruksbygd. Informationen från föreningen har delats upp i olika stationer för att på ett begripligt sätt visa vår kunskap och våra samlingar. Det har också hållits öppet hus för andra intresserade. Torpinventeringen pågår fortfarande.

Cafékvällar anordnades vid tre tillfällen under våren. Den 25 februari berättade Anita och Håkan Junfors om en resa genom Europa –” I krigets spår” och visade bilder från intressanta platser. På söndagsmötet den 29 mars föreläste Ragnar Ohlson om ”Krigarsläkten Kempenfeldt från Ryd”. Man fick här höra alltifrån det att bondpojken Jonas Olofsson fick följa med greve Ulfsparre på Nääs till Frankrike , där han gjorde militär karriär, och till dess att hans sonson Richard, amiral i engelska flottan, drunknade när hans fartyg kantrade. Vid detta möte passade Västergötlands hembygdsförbunds Sven-Åke Mökander på att hedra föreningens tidigare ordförande och mångåriga styrelseledamot Ingrid Ohlson. Han överlämnade  Sveriges Hembygdsförbunds hedersnål med lagerkrans, bl.a. för hennes mångåriga studiecirkelarbete, som både byggt på och lett till omfattande forskning och dokumentation. Vid cafékvällen den 15 april visade Gillis Karlsson bilder från det gamla V. Bodarne, ”Klickat och klippt”. Han berättade underhållande om platser och byggnader, som numera är rivna.

Valborgsmässoafton firades traditionsenligt med vårsånger av Hemsjökören och vårtal, i år av David Fredriksson Nygård. Som avslutning tändes valborgsmässoelden.
Vid vårens sista cafékväll ”Sockerkaka på posten och andra brev från mormor Julia” medverkade Eva Blume, bosatt på Tjörn, med rötter i Hemsjö. Hon berättade och läste ur brev, som hennes mormor hade skrivit. Mormor Julia bodde på torpet Hultaberg i Norsesund.

25 maj var det dags för årets medlemsresa, arrangerad av Stig Lindberg och Ulf Bergqvist. Den gick till Skaraborg. Första besöket var vid hembygdsgården i Lekåsa, där kaffe med dopp serverades och man fick också titta på deras fina samlingar, som var ordnade på ett trevligt sätt. På vägen mot Kvänum gjordes ett stopp vid en f.d. arrestlokal. Ett annat uppehåll gjordes i Larv, där man fick besöka Larvs skolmuseum, beläget i Larvs skola. Lunchen serverades på Lumber &
Karle i Kvänum och smakade mycket gott. Färden gick vidare och efter rundtur med guidning i Vara, fortsatte resan till en av Sveriges största och modernaste mjölkgårdar, Stallbergs Lantbruks AB, med robotstyrd fodring och mjölkning. Ett mycket intressant och lärorikt besök. Via trädgården Magnolia utanför Nossebro där eftermiddagsfikat intogs, fortsatte färden tillbaka till Hemsjö.

Midsommarafton genomfördes som vanligt med blomstersmyckning, bindning av kransar samt resning av majstången. Folk strömmade till och många både barn och vuxna deltog i dansen kring stången. Alingsås folkdanslag hade uppvisning, och firandet avslutades med en andakt. Höstens aktiviteter inleddes den 13 september med Hembygdsdag, som hade temat: ”Från ull till kofta”. Där erbjöds vallhundsuppvisning, demonstration av garnberedning, garnfärgning m.m., visning av alpackor och korgmakeri och även försäljning av föremål kopplat till detta. Antalet
besökare beräknades vara närmare 400 personer.

Under hösten hade man tre cafékvällar och en söndagsföreläsning. Vid den första cafékvällen 23 september: ”Språket i Hemsjö” ledde Ingrid Ohlson och Sven Orrsjö samtal om språkliga företeelser i Hemsjö och i Västergötland. Den andra kvällen, 21 oktober, arrangerades en frågesport, där åhörarnas kunskap om Hemsjö prövades. Föreningens ordförande Stina Risne hade gjort en del kluriga frågor och visade bilder på platser, som inte var helt lätta att lokalisera. Söndagen den 1 november kom Eva Blume tillbaka och denna gången tillsammans med sin son Emanuel. ”Från Hultaberg till Olskroken. Visor från fyra generationer.” De sjöng och spelade tillsammans och var för sig, och vävde samman det hela med berättelser. Studieverksamheten har fortsatt under hösten.

I boningshuset har Stina Risne och David Fredriksson-Nygård, förutom en praktisk kurs i korgmakeri, båda terminerna haft en ”slöjdklubb” med barn från Hemsjö skolor. Barnen har lärt sig att slöjda med olika material, trä, tyg m.m. Ingrid Ohlson har under året lett tre kurser om människor och gårdar i Hemsjö. Motionsdans och  folkdans har övats som vanligt. Föreningen har under året samarbetat med Studieförbundet Vuxenskolan, Svenska Kyrkan och skolor och förskolor i Hemsjö. Lördagen den 5 december var det julpyssel för alla åldrar med ljusstöpning, bindning av enriskransar och julpynt för de yngsta. Hembygdsföreningens styrelse har haft 10 protokollförda möten, och det har varit 18 tisdagsträffar. Under våren har hembygdsgården hyrts ut till privata fester och till olika föreningar. Arbetet med daglig tillsyn och uthyrning har på ett utmärkt sätt skötts av Gunn Pennings. Till alla som på olika sätt bidragit med arbete, gåvor, lottköp och besök på Hea, vill styrelsen framföra sitt varma tack. Vi ser fram mot ett nytt verksamhetsår med många olika aktiviteter och vi hoppas nu, efter om- och tillbyggnad, på ännu fler besökare till vår fina hembygdsgård.

Hemsjö i januari 2016
Styrelsen